Загинали и ранени при ракетен удар в Запорожие

Една жена е загинала на място, съобщи областният управител Олександър Старух

Украйна
17:25 - 06 Октомври 2022
2486
Загинали и ранени при ракетен удар в Запорожие

Най-малко двама души са загинали при руски ракетен удар тази нощ в украинския град Запорожие. Поразени са няколко жилищни сгради, а под развалините има поне петима души, съобщават местните власти. Часове по-късно последваха нови експлозии в града, а властите призоваха хората да останат в убежищата.

Една жена е загинала на място, съобщи областният управител Олександър Старух. Той уточни, че втора жена, за която по-рано бе казал, че е починала на път за болницата, всъщност е била спасена от лекарите. Сред ранените е 3-годишно дете.

Старух заяви още, че руските въоръжени сили са нанесели седем удара по високи жилищни блокове.

"Руснаците продължават да взимат умишлено под прицел цивилни, за да всяват страх", реагира в Twitter украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Той призова "руският терор да бъде спрян: със силата на оръжието, чрез санкции и пълна изолация".

Запорожката област е една от четирите, които Русия присвои след незаконните референдуми. В сряда Владимир Путин подписа указ, с който нарежда на руското правителство да поеме контрола върху украинската атомна централа „Запорожие”.

На този фон украинските сили са успели да си върнат още няколко селища в частично окупираната от Русия южна Херсонска област, обяви президентът Володимир Зеленски в редовното си видеообръщение.

“Само през изминалото денонощие от фалшивия референдум в Херсонска област бяха освободени и стабилизирани населени места като Нововоскресенске, Новогригоровка и Петропавловка. Движението продължава. Имах важна среща с военни представители. Естествено, не мога да разкрия конкретните въпроси, които се обсъждаха. Но повечето доклади, приетите планове и одобрени документи определено ще зарадват украинците. И определено ще огорчат окупаторите. Защото те ще бъдат държани отговорни за всичките си злини. Те ще отговарят пред нашето оръжие, пред украинския съд и по международното право. Никой от тях няма да избяга от това”, каза украинският президент.