Загинали и стотици ранени след силен трус в Иран

Град Хой е почти напълно разрушен след 5,9 по Рихтер

Топ
09:12 - 29 Януари 2023
1621
Загинали и стотици ранени след силен трус в Иран

Най-малко трима души са загинали, а стотици са ранени при земетресение, което разтърси снощи северозападната част на Иран, съобщава агенция ИРНА, цитирана от ДПА.

Множество сгради в десетки градове са пострадали, а над 440 души са ранени, посочва БТА.

Трусът е станал в 21.44 часа местно време в провинция Западен Азербайджан, близо до границата с Турция, според данни на Иранския сеизмологичен център в Техеран.

Град Хой е особено силно засегнат, но трусовете са усетени и в други райони.

По-рано иранските медии съобщиха за двама загинали и 307 ранени в резултат на труса, който разтърси иранската провинция Западен Азербайджан.

Иранският сеизмологичен център в Техеран определя магнитуда му на 5,9, а дълбочината му - на 7 километра. Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 5,7 и дълбочина 43 километра.

Трусът беше усетен в много райони на провинция Западен Азербайджан, което предизвика безпокойство сред жителите, както и в няколко града в съседната провинция Източен Азербайджан, включително главния град Табриз.

Епицентърът му е бил на 23 км югоизточно от град Хой, в който живеят 175 000 души.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е било усетено и в Турция, Ирак, Армения и Република Азербайджан.

Най-малко 120 души бяха ранени при друго земетресение в Северозападен Иран миналата седмица, припомня ДПА.