Загиналият в ледения ад на К2 Атанас Скатов остана завинаги на 42

Скъсано въже погуби мечтата на топ катерача да покори най-трудния връх в света

Личности
21:25 - 11 Март 2022
8906
Загиналият в ледения ад на К2 Атанас Скатов остана завинаги на 42

Топ катерачът и и вечен мечтател Атанас Скатов остана завинаги на 42 години. Алпинистът-веган не успя да осъществи голямата си мечта да развее знамето на връх К2. Днес Наско щеше да навърши 44, но не му било писано.

Макар непризнат от негови колеги, постиженията на 42-годишния сливналия говорят сами по себе си, че той бе един от най-успешните български алпинисти. Загиналият при спускане от Лагер 3 до Базовия лагер в подножието на осемхилядника К-2, има завидна „корона” – изкачил е 10 от 14-те осемхилядници, между които Еверест два пъти. На един от тях е бил без допълнителен кислород, на три без шерпа. Скатов е първият българин, изкачил седемте континентални първенци и първият веган, изкачил Джомолунгма.

Скатов тръгна да щурмува сочения за най- стръмен и опасен връх в света – К2 в най-свирепия февруари. Да изкачи К2 бе стара мечта на Атанас Скатов. Той искаше да е първият алпинист, изкачил върха в  тежки зимни условия, но намери смъртта си в ледения ад.

След неуспешна атака на върха в Пакистан, българинът изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души успяха да се изкачат до Лагер 3, който е на Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.

В мразовитата утрин на 5 февруари обаче пакистански туроператор съобщи за фаталния инцидент – стана ясно, че катерачът е паднал на място и заради трудния достъп, а до него няма как да стигне спасителен екип.

Тялото му бе открито и хеликоптер на пакистанската армия и го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Наско бе погребан в родния си Сливен.

След смъртта на Скатов, мениджърът му Мария Илиева, информира премиера на България Бойко Борисов как са преминали последните часове от живота на Скатов. Тя бе категорична, че е невъзможно причината за смъртта на Скатов да е друга освен скъсано въже. Печалната версия потвърдиха и други алпинисти, включително чужди, които разказаха, че някои обезопасителни въжета под върха са стари и опасни.

Според Илиева е имало цял участък по върха, който не е бил обезопасен, и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си. Впоследствие нелепата гибел заради лошото обезопасяване бе доказано и с документи.  

Любопитен факт от биографията на Скатов е признанието му как до лятото на 2010 г. никога не е ходил по планините и не е тренирал никакъв спорт. Веганството обаче бе негова втора природа и новата му любов към алпинизма го превърна в първия българин веган, изкачил Еверест.

Скатов не се пестеше и изнасяше лекции, с които вдъхновяваше с разкази за пътя към успеха си.  Основни теми на сбирките му бяха посветени на това как човек без никакви знания и умения в алпинизма да постигне най-високите резултати за България? 42-годишният сливналия успя да направи това абсолютно сам, без треньори, водачи, консултанти, съветници, наставници и всякаква вид друг помощ и курсове в планинарството и алпинизма. Точно затова обаче приживе той бе критикуван от колегите си алпинисти, които неведнъж споделяха своите опасения, че Скатов може да пострада в инцидент.