Заговориха за "гражданска война" в Лейбъристката партия

Новият лидер на партията Киър Стармър, обеща да изпълни всички препоръки на комисията

Свят
12:39 - 30 Октомври 2020
1385
Заговориха за "гражданска война" в Лейбъристката партия

Британската опозиционна Лейбъристка партия призова шокираните си членове заедно да се изправят срещу антисемитизма и да не влизат в "гражданска война" след отстраняването на бившия лидер Джереми Корбин, информира АП.

Корбин е отстранен, докато тече разследване след отказ да приеме всички открития в доклад на Комисията за правата на човека и равенството, която е установила, че партията е нарушила закона, докато се е занимавала с оплаквания на еврейски членове.

Новият лидер на партията Киър Стармър, който нарече доклада "срамен ден" за лейбъристите, обеща да изпълни всички препоръки на комисията. Той съобщи, че Корбин временно е отстранен от партията, след като обвини вътрешни критици и медиите, че преувеличават антисемитизма.

Стармър коментира пред Скай нюз, че е "разочарован" от Корбин, чиито ядосани поддръжници от лявото крило на партията и някои синдикати застанаха зад него.

"Не искам разделение в Лейбъристката партия. Заставам като лидер на Лейбъристката партия на базата, че ще обединя партията, но също искам да се справя и с антисемитизма", каза Стармър.

"И двете могат да бъдат направени. Няма причина за гражданска война в нашата партия", смята той.

Откритията на комисията показват, че по време на управлението на партията при Корбин са пренебрегвани оплаквания на еврейски членове.

Стармър каза, че е против "чистка" в партията.