Загуба за прокремълската партия "Единна Русия" в Далечния изток

Топ
13:46 - 20 Септември 2021
2130
Загуба за прокремълската партия "Единна Русия" в Далечния изток

Управляващата партия "Единна Русия" губи мнозинството си в далекоизточната Република Якутия на парламентарните избори. В региона, известен също като Република Саха, партията се класира втора с близо 33 процента от гласовете след комунистите, които спечелиха 35 процента. Това е увеличение с почти 20 процентни пункта, в сравнение с предишните избори през 2016 г., сочат данните на избирателната комисия.

Наблюдателите отдават загубата на подкрепа за управляващите на опустошителните горски пожари, които бушуваха в региона с месеци, предизвикали недоволството на гражданите от реакцията на властите.

Представители на "Единна Русия" поискаха повторно преброяване на гласовете, което се очаква да се случи в средата на седмицата. Междувременно, партията увеличава преднината си на парламентарните избори в страната до почти 50 процента от гласовете, при 90 процента преброени бюлетини. Управляващата партия печели повече от 49,6 процента от гласовете, според последни данни на ЦИК.

По последни данни Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) получава 19,5 процента от гласовете, а Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) на ултранационалиста Владимир Жириновски се очаква да спечели 7,5 процента.

Партия "Справедлива Русия" получава близо 7,3 процента, докато партия "Новите хора" прескача също 5-процентния праг за влизане в долната камара на парламента - Държавната дума. Всички тези партии са смятани за близки до властта.

Опозиционните партии се оплакаха от нередности по време на тридневния парламентарен вот.