Захари Бахаров прави нов театър в София

В аула "Максима" в Университета по архитектура вече ще се играят театрални постановки

Актуални новини
13:03 - 14 Август 2024
4598
Захари Бахаров прави нов театър в София

Нов театър отваря скоро врати в София. Новината съобщи актьорът Захари Бахаров, който е творчески директор и съдружник в продуцентската компания Artvent. Именно тя стои зад бъдещото арт пространство в столицата.

"Правим ново място за театър в София. В сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия - УАСГ. Навремето беше ВИАС. На бул. “Христо Смирненски” 1. Може и с трамвай, може и с метро, може и пеша. Идеално е. Залата е голяма и просторна. Ще ни трябва малко време да я направим по свой вкус,

но от есента там ще се играят и "Чамкория", и "Това не го казвай", и "Отчаяни съпрузи" и "Заклеваш ли се в децата", а и новите неща, които подготвяме… Ние очакваме вас, вие очаквайте подробности", написа Захари Бахаров навръх 44-ия си рожден ден на 12 август, добавайки, че започва 45-та си година с една покана.

Теодора Духовникова и Захари Бахаров в спектакъла "Това не го казвай"

Компанията Artvent продуцира спектакли и турнета на редица известни актьори и музиканти, сред които Любо Киров, Миро, Захари Бахаров, Димитър Рачков, Бойко Кръстанов, Явор Бахаров, Лилия Маравиля, Владимир Зомбори, Деян и Дарин Ангелови, Керана, Мария Сапунджиева и др.

В момента спектаклите на Artvent се играят на различни сцени в София и в страната, но явно идеята е компанията да има собствена театрална сцена в столицата.

Компанията е основана през март 2021 г. от Ваня Симонска - дългогодишен журналист и един от първите хора в екипа на Grabo.bg, от Атанас Боев - бивш търговски директор на Grabo.bg и Велизар Величков - съосновател на Grabo.bg, Trendo.bg, 1ForFit. По-късно към тях се присъединяват Кирил Киров – Кико (Brigada&Co., Global Films, LeaderClass, а като инвеститор и творчески директор, в мениджмънта се включва и Захари Бахаров.

В началото на юни стана ясно, че Artvent ще стопанисва "Червената къща“ в София, която отново отваря врати за култура. Компанията отправи покана към творците от независимата сцена да предложат свои проекти, които да бъдат реализирани в "Червената къща".

По думите им „преоткриването“ на арт пространството на столичната улица „Любен Каравелов“ 15 е планирано за тази есен. Плановете са сцената да бъде домакин на творчески произведения от различни сфери на изкуството – театър, кино, литература, танц, фотография, видеография, визуални и дигитални изкуства.