Захари Карабашлиев се уреди за драматург на Народния

Писателят ще остане да върти издателството си

Култура
12:36 - 21 Юли 2022
3115
Захари Карабашлиев се уреди за драматург на Народния

Сериозна позиция получи писателят Захари Карабашлиев, който от втората половина на юли ще заеме позицията писател драматург на Народен театър „Иван Вазов“. Той ще съвместява поста с този на главен редактор на издателство, която заема от 2014 г. насам.
 
Авторът на „18% сиво“, „Хавра“ и „Опашката“ от години е свързан с театъра. Негови пиеси – „Откат“, „Неделя вечер“, „Лисабон“, „Опашката“ и други, са поставяни на български и чужди сцени.

„Опашката“ с режисьор Явор Гърдев, създадена по едноименния му роман, спечели и „Аскеер“ за най-добра постановка в началото на 2022 година.

През септември в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен предстои премиера на друг негов текст – „Талант“ с участието на актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

„Усещането ми за бъдещата работа в Народния театър е като към наистина голяма институция, чудесна школа и добра възможност за още по-пълноценен творчески път. Поемам поста, като се сещам и за думите на Лилиев: „…С великата жажда за ден, за нови и нови познания, да търся, в живота пленен, живот и разумни желания.” Разумни желания!“, каза самият Карабашлиев във връзка с новото начинание.