Захари Карабашлиев заряза Народния театър

Новини
17:48 - 10 Ноември 2022
4596
Захари Карабашлиев заряза Народния театър

Писателят Захари Карабашлиев е подал снощи оставка от поста главен главен драматург на Народния театър, съобщи "Площад Славейков".

Така Карабашлиев, който е един от учредителите на "Да, България", изпреварва днешния призив на министъра на културата Велислав Минеков към директора на Народния театър Васил Василев да уволни всички политически фигури в театъра.

Дотук се стигна след като конфликт между главния режисьор на трупата Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева.

Кръстева, която в продължение на дълги години беше пиар и депутат на ДПС, стана завеждащ "Връзки с обществеността" в Народния театър през лятото. В края на октомври вратата й бе надраскана с надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", ДПС и "Изчезвай", дори табелката с името й беше изкъртена.

Директорът Васил Василев - колега на Кръстева от правителството "Орешарски", в което двамата бяха зам.-министри на културата - подаде жалба в полицията за рушене на паметник на културата от неизвестен извършител.

Александър Морфов обяви в открито писмо, че извършителят е той, като обясни, че е възмутен от назначението й и че "не е съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми".

Директорът Василев обяви вчера по БНР, че няма намерение да прави промени в екипа си. Ден преди това Минеков беше казал, че на различни постове в "Иван Вазов" има представители на ГЕРБ и "Демократична България", а директорът е "малко БКП и БСП".