Захариева: Бих реагирала и на САЩ, ако пробва да ни се меси

Вицепремиерът размаха пръст на Радев - не той трябвало да иска доказателства по шпионската афера

Политика
18:04 - 15 Септември 2019
2862
Захариева: Бих реагирала и на САЩ, ако пробва да ни се меси

Работата на външното министерство е да защитава националните интереси. Бих се намесила на всекиго, който се опита да се меси във вътрешната политика. Както реагирах на Русия, така бих реагирала и на САЩ, и на Германия, ако се наложи. В това увери ведомствената шефка Екатерина Захариева по повод шпионския скандал.

"Стана ми смешно като чух връзката между нашата позиция, пусната на 3 септември, за изложбаta, организирана за 9 септември, и разследването, което е от месеци. Едва ли е за 3 дни", каза тя и добави, че разбрала от медиите за разследването срещу шефа на НД "Русофили" Николай Малинов. 

Вицепремиерът е на мнение, че прокуратурата досега е изнесла достатъчно данни по аферата и призова институцията да бъде оставена на мира да си върши работата. 

Захариева реагира остро на искането на държавния глава Румен Радев, който поиска обвинението да осветли всички факти и обстоятелства покрай задържането на шефа на НД "Русофили" Малинов и обиска на неговия колега и бивш главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов. 

"Не президентът има право да иска доказателства и да настоява на него да се предоставят. Има съд за тази работа", напомни външният министър в интервю пред Нова тв. 

Захариева е на мнение, че мониторингът върху България от ЕК е време да падне.