Захариева: Бойко Рашков отдавна задмина Цветанов

У нас
18:43 - 20 Януари 2022
3279
Захариева: Бойко Рашков отдавна задмина Цветанов

Имаше един законопроект, който бе внесен без оценка. Ние сме царе на правене и закриване. Нека да направим анализ и после да решим дали да закрием Специализирания съд. Целта му беше да има хора, които са фокусирани върху организираната престъпност, с по-сложни дела. Какво ще стане с тези дела? Законопроектът, който беше предложен, започва от начало. Това заяви пред Би Ти Ви бившият външен министър Екатерина Захариева.

"Някои дела ще изтекат по давност и някои хора ще останат ненаказани. Какво ще се случи със специализацията на съдиите и прокурорите? Не са ни извикали на каквато и да е било консултация. Аз знам, колкото и вас. Обсъждат дали да има специализирани отдели", допълни Захариева. 

Нейното принципно отношение е, че Спецсъда е свършил много работа и изтъкна, че именно това е бил един от първите показатели, който бил затворен по мониторинга с оценка за България. 

"Как да подкрепя нещо, за което не виждам абсолютно никакви аргументи. Когато прочетох коалиционното им споразумение, аз тотално се обърках. Има абсолютно противоречащи мнения. Не виждам анализ за подобрение на борба с корупцията. Виждам желание за реформа, която ще ни върне в черния периода, когато се стремяхме да сме членове на ЕС. Там пише, че полицаят може не само да ви обвинява, но и да ви вкара в съда. Видях дублиране на разследващи органи", каза още тя.  

"Не виждам как тези опасни и вредни идеи ще подобрят борбата с корупцията. БНБ излезе със статистика, че спадът на чуждестранните инвестиции януари-ноември тази година, в сравнение с миналата, е 47%. Излиза, че по време на неговите правителства корупцията е била на толкова високо ниво, че инвестициите са паднали с толкова", разкри Захариева.  

"Политиците и народните представители правят промени със законопроекти, но до момента няма такава инициатива. Има хвърлени вредни идеи. Друга вредна идея - избор на главния прокурор от НС. Изключително вредна идея. Това е вредно и опасно за демокрацията", каза тя. 

"Президентът Радев много пъти го е правил - служебният му кабинет работеше срещу ГЕРБ и постоянно се хвърлят твърдения, които са неверни. Не знам си какви данни за купуване на гласове, оказа се, че има две образувани производства. Какви ли не проверки и натиски се извършват срещу нас и това са само думи, които целят да дискредитират членовете ни. Ние не сме жертви, а сме по-мобилизирани да показваме разликите. Показах ви статистиката от БНБ. Това не са измислици. Не искам да говоря за цените на енергията и газа. 

Газът за бизнеса не бил проблем. Да отиде да види оранжериите в моя регион и как няма един засаден плод или зеленчук и как цената не била проблем. Има компании, които няма да могат да отворят отново. Пенсионерите също бяха излъгани. 

Колегите ми се опитаха да бъдат конструктивни. Те са излязли, защото са счели, че това не трябва да бъде първата реч на новоизбрания президент", обясни Захариева.  

"Пендаровски даде интервю преди Кирил Петков да излети към България и каза, че Петков отишъл с нови идеи, правата на българите там не били наш проблем и не говорил и за това. Обяви се, че важните и тежките неща за България остават на втори план. Двете неща трябва да вървят паралелно и начинът, по който са тръгнали, няма да даде успех", заключи тя по горещата тема за Северна Македония.