Захариева иска разследване за смъртта на Атанас Скатов

И Външно получило документи с причина за леталния изход - "скъсано въже"

Актуални новини
09:13 - 10 Февруари 2021
1406
Захариева иска разследване за смъртта на Атанас Скатов

„Оказваме пълно съдействие на близките на Атанас Скатов. Много е важно да се установи причината за инцидента. Нека да се направи обективно разследване, за да не случват повече такива инциденти". За това призова пред Нова тв външният министър Екатерина Захариева. 

От Външно министерство също са получили документите, в които пише, че причината е скъсано въже, поясни тя. 

Захариева направи коментар и относно изказването на сръбски професор, който нарече българите „зверове, които избиват всичко след себе си” в телевизионно интервю.

„След като разбрахме какво е казал професор Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерство на външните работи. Попитахме какво се случва. Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част от Правителствена академия за национална сигурност. След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно", заяви тя.

„На Балканите като че ли винаги ври и кипи. Трябва да има повече умереност в изказа, да мислим преди да говорим", апелира Захариева.

Външният ни министър коментира и думите на Зоран Заев, който нарече позицията на България относно македоно-българските отношения „безпринципна”.

„Това е пореден пример, че трябва да бъдем по-умерени в използването на епитети. А много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение на омраза към съседна държава? Много ли принципно да се опитваш да изкривиш позицията на България? Не може в 21 век да има подобен вид дискриминация”, категорична е Захариева. И уточни, че страната ни иска Република Северна Македония да влезе в ЕС.