Захариева изплува в чат между посланика на Алжир и Пламен Бобоков

Тя има два ориентира - ББ и медийния облик, пише Румен Петров на бизнесмена

Политика
11:45 - 30 Юни 2020
3041
Захариева изплува в чат между посланика на Алжир и Пламен Бобоков

"Тя има два ориентира - ББ и медийния облик. И третият е егото", това пише Румен Петров - настоящ посланик в Алжир за външния министър Екатерина Захариева в чат с бизнесмена Пламен Бобоков.

От разпространена днес от прокурутурата нова кореспонденция между русенския бизнесмен и президентския секретар Пламен Узунов изскочи името на Румен Петров - бившия съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на МВнР с министър Екатерина Захариева, който в момента оглавява мисиите на България в Алжир и в Чад.

"От експертизата е видно, че в периода 2018-2020 г. на П.Б. е предоставяна информация от потребители MVnR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Същата вероятно им е станала известна в качеството им, съответно на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник – министър-председателя и министър на външните работи (до 18 декември 2018 г.) и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента", пише прокуратурата.

На 19 декември м.г. Бобоков и Петров обсъждат пост на външния министър Екатерина Захариева в Туитър.

"Там просто има хора, които интриганстват и ѝ създават целенасочено определени настроения. Днес я подхванах от рано. Тя има два ориентира - ББ и медийния облик. И третият е егото. Така, че ако това са лостове за въздействие...", пише Румен Петров на Бобоков, цитира epicenter.bg.

Преди това, на 20.08.2018 г. държавният служител MVnR-Rumen Petrov изпраща на бизнесмена П.Б. съобщение с текст „оценка” и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „Бадр”. Към онзи момент все още не се е разгорял международният скандал с отнемането на кораба, заради който Либия инициира среща на ниво постоянни представители в ООН и обвини българската държава в пиратство.

На 29.09.2018 г. MVnR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр”. Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov.

На същия ден MVnR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание: „Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС – шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд” и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат”.

В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим”.

По-късно Пламен Бобоков препраща на Prezident-Pl. Uzunov снимка и на друга нота от Посолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov. От своя страна Prezident-Pl. Uzunov изпраща на бизнесмена вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България.

„Трябва да реагирате сериозно, адаш!!! Захариева се е скрила и либийците страшно са се обидили“, пише бизнесменът до президентския секретар Пламен Узунов. И допълва: „Натискай, адаш, сега е момента! И моля те поговори с боса! 10 мин. Среща със спец. пратеник ще свършат повече работа от 10 г. дипломатически напъни!!! Пиарът за боса ще е убийствен и признанието в Либия също!!! Либия има 100 пъти по-голям потенциал от Азербейджан, например!“, пише Бобоков до Узунов, вероятно отново визирайки държавния глава Румен Радев, който в същия период се срещна с представител на либийската страна, за да обсъдят именно казуса „БАДР“, заради който дипломатическите отношения между двете държави бяха обтегнати.

В последващата комуникация Бобоков се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следния текст: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?". „Сега е малко по-спокоен. Може да опиташ. Сега говорихме“, отговаря Пламен Узунов.

От публикуваните чатове може да се допусне, че веднага след това Бобоков говори по телефона с Румен Радев, като го брифира по казуса "БАДР" преди срещата на президента Радев с пратеника на либийското правителство, за когото също става дума в разговорите.

Половин час след предполагаемия разговор с „началника“ Бобоков изпраща на Prezident-Pl. Uzunov снимки на „CV-то на либийския пратеник".

На 09 януари 2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на Бобоков снимка на визитна картичка, от която е видно, че същата е на „либийския пратеник".

На 06 юни 2019 г. бизнесменът пише на Румен Петров : „Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!".

На това получава SMS с текст: Здравей, не съм забравил, но не е лесно да се намери човек, който би могъл да отговори на очакванията ти и да върши работа. Трябват ми ден-два още да видя кой къде е".

Името на Румен Петров се появи още в първите чатове между Бобоков и Узунов, като тогава прокуратурата смяташе, че той е уреждан за посланик в Алжир, а след това действително е бил назначен с указ от президента Румен Радев.

Посланикът е дългогодишен дипломат от кариерата, а понастоящем освен посланик в Алжир е и наш първи посланик в Чад. За 30-годишната история на дипломатическите отношения между България и Чад 58-годишният Румен Петров е първият български официален представител, акредитиран в тази важна африканска страна. Седалището му обаче е в Алжир - също една от влиятелните страни в Северна Африка, богата на нефт, газ, руди, манган.