Захариева категорична: Няма механизъм за мониторинг над България

Не изпращаме никакви доклади, заяви външният министър

Политика
11:36 - 12 Юни 2020
1303
Захариева категорична: Няма механизъм за мониторинг над България

Няма механизъм за мониторинг над България. Не изпращаме никакви доклади. Наистина обаче процедурата не е приключила и трябва да се вземе финално решение на Еврокомисията. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в отговор на въпрос от Крум Зарков от БСП по време на парламентарния контрол. Тя обясни забавянето на решението за отпадане на мониторинга с пандемията от COVID-19.

Еврокомисията ни увери, че не планира нов доклад, категорична бе Захариева.

През годините бяха извършени редица реформи и тези усилия бяха оценени в докладите от 2018 и 2019 г., когато ЕК заключи, че страната ни е изпълнила всички ангажименти по механизма, обясни тя. И напомни, че положителната оценка за страната ни е потвърдена и от външната комисия на ЕП.

Това не ни отказва да продължаваме с реформите, те трябва да се правят не заради Брюксел, Берлин, Хага или Париж, а заради българските граждани, каза още Захариева.

Тя обясни, че ще има нов механизъм за всички държави - членки на ЕС. Той обаче ще е с превантивен, а не със задължителен характер.

Скандали, предизвикани от един човек, който се укрива, не може да се отразят на решението на ЕК, категорична бе вицепремиерката на въпрос на Зарков как ще се отразят корупционните скандали у нас.