Захариева: Премиерът е приятел с Меркел

Актуални новини
10:21 - 10 Ноември 2020
2822
Захариева: Премиерът е приятел с Меркел

Северна Македония да не се осланя на това, че някой ще натисне България да си затвори очите, а да изпълнява договора за добросъседство. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по БНТ.

Тя даде да се разбере, че не само Скопие били в добри отношения с Германия, а и ние.

„Премиерът Борисов е в добри отношения с канцлера Ангела Меркел“, отбеляза външната министърка.

По думите й на днешната среща между премиерите на България и Македония няма да се обсъжда преговорната рамка. Тя уточни, че вчерашния PCR тест на Борисов бил отрицателен и той вече не е под карантина. Според нея важното е, че днес лидерите ще се видят на живо, като Заев дойде у нас и ще подпишат документи, които да подготвят Скопие за общия европейски пазар и зелената сделка.

Захариева припомни, че това е първото съвместно председателство, за първи път се поема от държава- членка на ЕС и една кандидатка, както и че двете държави са от региона. По думите й икономическата свързаност, сигурността и добросъседството са целите на това съпредседателство.

Захариева отговори на критиките, че ако не одобрим преговорната рамка, сме щели да нарушим чл. 1 от договора за добросъседство, като заяви, че в него се казва, че България ще споделя опита си, а тя го е правила и го прави.

Тя призова премиера Заев към спазване на договора. От думите й стана ясно, че в текстовете за преговорната рамка сме предложили Скопие да няма претенции за създаване на българско малцинство и претенции за езика. Тя отново изтъкна, че имало над 15 000  негативните публикации към България и българите.

„От година и половина настояваме за по- интензивно изпълнение на договора“, категорична бе Захариева.