Захариева прие външния министър на Македония

Вицепремиерът потвърдила, че страната ни подкрепя Скопие за ЕС, но при изпълнени условия

Политика
21:05 - 24 Февруари 2021
2268
Захариева прие външния министър на Македония

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие по негова молба външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който пътува транзитно през България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По време на неофициалната им среща са били обсъдени двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония и предизвикателствата, пред които сме изправени по време на пандемията от COVID-19.

Захариева е потвърдила принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка, при изпълнение на съответните условия. Двамата министри са направили преглед на съвместната работа по изпълнение на задълженията от Договора за приятелство от 2017 г. и са обсъдили предстоящото свикване на междуправителствената конференция, която ще заседава, когато двете страни одобрят проекта на протокол.

От българска страна е обърнато внимание, че съгласно Договора от 2017 г. бъдещо заседание на Съвместната междуправителствена комисия следва да направи пълен преглед на изпълнението на Договора, да приеме годишен доклад за работата на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси и да посочи конкретни бъдещи действия за сътрудничество.

Министрите са изразили задоволство от конструктивния тон, в който се водят разговорите помежду им и между дипломатите от двете министерства, и са обсъдили работата по конкретни проекти, които ще подобрят свързаността между двете страни.