Захариева се възмути: Няма достатъчно пари за дипломатите ни точно сега

Хората в мисиите ни работят и при тежки и опасни условия, припомни бившият външен министър

Новини
13:29 - 24 Февруари 2022
1328
Захариева се възмути: Няма достатъчно пари за дипломатите ни точно сега

Бившият външен министър Екатерина Захариева се възмути, че в бюджета не са отпуснати достатъчно средства за Министерство на външните работи точно в сегашния критичен момент, когато започна война в Украйна.    

„Точно днес, когато Руската федерация нападна Украйна и се очаква от българските дипломати и в Одеса в консулството в столицата да бъдат на мястото си и да подпомагат всеки един български гражданин на територпията на Украйна да се евакуират или осигурят, е денят, в който НС няма да приеме част от предложенията за повече средства в бюджета на МВнР, възмути се Захариева.
В целия бюджет, не само в МВнРа липсва политика по доходите.

Бях предложила 10% увеличение, за да се компенсира инфлацията, а  немалка част от нашите  дипломати работят  в тежки условия и в опасни условия, отчете бившата външна министърка.
Тя припомни, че сега дипломатите ни в опасните точки ще стоят там с техните семейства с риск за тяхното здраве и живот.

В бюджета, който гласувахте, липсваха и част от сумите, нужни за изпълненията на ангажиментите на България в НАТО и ООН – организациите, към които е е насочено вниманието на бърлгарските граждани, припомни Захариева.

Тя благодари на бюджетната комисия, че поне за вноските се намерили средства и уточни, че за командировките допълнителните средства за около 1 милион, което е крайно недостатъчно в момента в тази ситуация, която няма да се успокои за 1 ден.

Считам, че трябва много внимателно да се помисли предвид това, ксоето се случва. Нима някой, дори който не разбира процесите в региона, е очаквал някакво друго развитие в региона?!, попита риторично Захариева.