Захариева: Стоките от първа необходимост да минават без проблем

"Дължим благодарности на шофьорите на камиони и автобуси", каза външният минстър

Новини
16:38 - 31 Март 2020
1143
Захариева: Стоките от първа необходимост да минават без проблем

България беше една от първите, които поиска осигуряването на безпроблемното преминаване на стоки от първа необходимост . "Това преминаване трябва да бъде бързо и безпроблемно", заяви външният министър Екатерина Захариева във връзка с ситуацията на фона пандемията от коронавирус, както и за транзитните коридори за хора и стоки в ЕС.

Границата ни с Турция е най-натовареният външен пункт по отношение на трафик, каза още тя и допълни, че са били направени конкретни предложения и заради добрата комуникация с кабинета на Ердоган вече няма по 40 км опашки.

"Дължим огромни благодарности на шофьорите на камионите и автобусите", каза Захариева. 

Гледах последния доклад, изпратен до външните министри на ЕС, създаде се координационен механизъм, чрез който си прибрахме съграждани от различни държави. "Успяхме още преди това чрез МВнР да приберем организираните групи, за които знаехме". 

Около 120 хил. българи са се прибрали за 2 седмици, ежедневно актуализираме списъците, каза още тя и добави, че 190 човека са заявили желание за връщане от Испания.

Екатерина Захариева заяви, че Италия се нуждае от 100 млн. маски на месец. "В Италия винаги е имало евроскептични партии, но по време на криза имаме най-много нужда от солидарност. Дезинформацията и фалшивите новини са много",