Захарова: Българският режим преформатира Деня на победата

Изразът "режим" системно се употребява от Москва изключително по адрес на Украйна като "киевският режим"

Русия
15:37 - 17 Май 2024
21107
Захарова: Българският режим преформатира Деня на победата

Управляващият режим всячески се опитва да "преформатира" Деня на победата в Ден на Европа, като напълно пренебрегва своите международни задължения за съхраняване на културно-мемориалните обекти."

Това се казва в специална позиция на говорителката на външното министерство на Русия "във връзка с мероприятията в България по случай 79-ата година от победата над фашизма".

В текста се говори два пъти за "власти" и нито един път не е употребена думата "правителство". Изразът "режим" системно се употребява от Москва, включително на редовните брифинги на външното министерство, (35 пъти в брифинга от тази седмица например) изключително по адрес на Украйна като "киевският режим".

В позицията от 16 май няма и споменаване, че в България краят на Втората световна война, победата над нацизма и почитане паметта на загиналите се отбелязва на 8 май, както е в цяла Европа, защото тогава е подписана безусловната капитулация на Германия.

Денят на Европа, посветен на мира и единството, се чества в страните от Европейския съюз и в други държави не във връзка с края на войната, а с годишнината от историческата Декларация на Шуман. На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася реч, известна като Декларацията на Шуман, с която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС) - първата от поредица наднационални институции, довели до днешния ЕС. Мотивацията на включилите се държави е да се избегне поредна голяма война в Европа.

Говорителката Мария Захарова изтъква, че Москва "неведнъж споменава за съхранилата се в България - въпреки провеждания от властите на тази страна курс към пренаписване на историята - мощна антифашистка традиция".

Следва изброяване на "мащабни тържества по повод 79-ата годишнина от победата, организирани от посолството на Русия в София съвместно с обединения на руски съотечественици и приятелски НПО" с участието с "традиционен размах" на "стотици неравнодушни граждани" в "паметните акции, обхванали около 50 града".

Споменават се "актове на вандализъм към паметници на героите от Втората световна война", виновниците за които "очевидно при сегашното ръководство на България едва ли ще понесат наказание".