Захарова : Буча е некрофилска инсценировка

Международни организации отказаха да дадат на Русия списък с жертвите от масовото клане през март 2022 г.

14:40 - 23 Декември 2023
6331
Захарова: Буча е некрофилска инсценировка

Отказът да се предостави на руската страна и медиите списък на загиналите в Буча показва, че това е инсценировка, осъществена от Украйна с помощта на САЩ и Великобритания. Това съобщи пред руски медии официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Липсата на отговор от съответните международни организации на исканията на руската страна и медиите за предоставяне на списъци на убитите в Буча показва, че в Буча се е състояла некрофилска инсценировка", каза Захарова. "Тя беше извършена от киевския режим с инструкциите и с участието на американците и британците. 

Руският външен министър Сергей Лавров в интервю за предаването „Голямата игра“ по Първи канал на 18 декември каза, че Русия чака да започне разследване след събитията в Буча, поне за да получи списък с имената на жертвите, но нищо не е направено. По-рано Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също избегна да отговори на въпрос по същество на медиите относно причините, възпрепятстващи независимото разследване на събитията в Буча. Организацията не отговори на въпроса за възможността да изпрати специална международна мисия в Буча, която да събере всички необходими данни на място и да получи от украинската страна списък на хората, чиито тела са били погребани там.

През април 2022 г. председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин обяви образуването на наказателно дело след украинска провокация в Буча, Киевска област, по чл. 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация . Той отбеляза, че Министерството на отбраната на Украйна, за да дискредитира руския военен персонал и умишлена, предварително планирана провокация, уж разпространи видеозаписи от Буча в западни медии като доказателство за масовото унищожаване на цивилни.

Известно е обаче, включително от изявленията на ръководителя на администрацията на Буча на 31 март 2022 г., че руската армия е напуснала селището на 30 март. Видеото, което се появи веднага след изтеглянето на руските войски, заснето от украинци и разпространено в социалните мрежи, не съдържа информация за убийства и смърт на цивилни.