Захарова: Германия не е денацифицирана, чакат я тежки последствия

Политика
11:26 - 05 Март 2024
1902
Захарова: Германия не е денацифицирана, чакат я тежки последствия

Прехванатите поверителни разговори между германски офицери за войната в Украйна и по-конкретно за удари по Кримския мост показват, че Германия не е напълно денацифицирана. Това каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Захарова заяви, че това ще доведе до "тежки последствия" за Германия. "Те, както сега разбираме, не са били напълно денацифицирани... Най-чудовищното нещо, до което ще доведе това - и това е факт, можете да проверите - ако не се направи нищо, ако този процес не бъде спрян от самия германски народ, на първо място ще бъдат тежки последствия за самата Германия", заяви говорителката пред репортери в кулоарите на Световния младежки фестивал, който се провежда до 7 март.

Междувременно германското министерство на отбраната започна разследване на прехванатия разговор, в който е било обсъждано бомбардирането на Кримския мост с германски ракети Taurus.

"В самия запис се казва, че в рамките на Бундесвера се обсъждат по същество и конкретно плановете за нанасяне на удари на руска територия. Това не изисква някакво правно тълкуване. Тук всичко е повече от очевидно", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Трябва да разберем дали Бундесверът прави това по собствена инициатива. Тогава въпросът е доколко контролируем е Бундесверът и доколко Шолц контролира ситуацията? Или това е част от политиката на германското правителство", запита Песков.

"И двата (сценария) са много лоши. И двата още веднъж подчертават прякото участие на страните от колективния Запад в конфликта около Украйна."

В разговора става дума за германските ракети, но не се посочва какви. Вероятно се говори за "Таурус", които Шолц се въздържа да изпрати на украинците заради опасения, че те са с обсег около 500 км, с усъвършенствана радиоелектронна защита и "могат да се окажат някъде в Москва".

Засега канцлерът нарече публикуването му "много сериозен въпрос", който "в момента се изяснява много внимателно, интензивно и бързо". Днес той за пореден път изключи въоръжаването на Украйна с "Таурус", ако за употребата на тази система трябва да бъдат изпратени и германски военни на терен. "Не може да доставиш оръжейна система с много голям обсег и да не мислиш за контрола над нея. И ако искаш такъв контрол и това е възможно единствено чрез присъствието на германски военни, за мен това е изключено."

Министърът на отбраната Борис Писториус определи случващото се като "хибридна дезинформационна атака - става дума за подкопаване на нашето единство", 

цитира думите му БТА.