Захарова пак е на градус: Западът иска да ни скара с Фарьорските острови!

Прагматичните отношения между Москва и Торсхавн се развивали в продължение на много години

Русия
13:04 - 21 Декември 2023
3254
Захарова пак е на градус: Западът иска да ни скара с Фарьорските острови!

Съобщенията на западните медии за предполагаемата заплаха за Фарьорските острови от страна на руските рибари са лъжи, целящи да разрушат прагматичните отношения между Москва и Торсхавн. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщават руски медии.

"Твърденията, разпространявани в западните медии за предполагаемата заплаха за Дания от страна на руските рибари, сами по себе си не са нови. Ние изхождаме от факта, че подобни лъжи имат за цел да разрушат прагматичните отношения между Москва и Торсхавн, които са се развивали в продължение на много години и са част от мащабна информационна кампания на Запада срещу Русия“, посочи Захарова, отговаряйки на молба да коментира изявления на някои чуждестранни медии, че удължаването на споразумението за риболов между Русия и Фарьорските острови уж ще позволи на Москва да „шпионира Запада през тази територия“.

Захарова припомни, че основата на взаимодействието на Русия с Фарьорските острови е споразумението „За взаимоотношенията в областта на рибарството между СССР и Фарьорските острови“ от 1977 г. „В съответствие с този документ квотите за риболов в руски и фарьорски води се разпределят ежегодно, като се вземат предвид взаимните интереси на страните“, обясни още Захарова.

Според нея лъжите на Запада, че разширяването на споразумението представлява заплаха за Дания от страна на Руската федерация, са насочени към подкопаване на това конструктивно сътрудничество.

„Смятаме, че е уместно да отправим въпроса на какво се основават горепосочените твърдения към авторите на подобни публикации“, каза Захарова.

Захарова отбеляза, че през декември се е състояла редовната 47-ма сесия на смесената руско-фарьорска комисия по рибарство, по време на която са били договорени квоти за улов на риба от руски и фарьорски риболовни кораби за 2024 г.

В понеделник ръководителят на Рибарския съюз Александър Панин каза, че не се очакват ограничения върху вноса на рибни продукти от Фарьорските острови.