Захарова: Париж да не поучава Москва за протестите

Френските власти били „изпробвали на населението всички видове репресивни методи”

Свят
14:28 - 31 Юли 2019
3193
Захарова: Париж да не поучава Москва за протестите

Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова каза, че Париж не трябва да учи Москва как да реагира пропорционално на протести, особено предвид твърдите методи на френската полиция спрямо участниците в акциите на „жълтите жилетки“, предава ТАСС. 

По-рано от МВнР на Франция отбеляза в „Туитър“, че „има значителен брой арестувани и задържани“ по време на несанкционирания митинг в Москва на 27 юли. „МВнР се загрижи за протестите в Москва. Същата тази Франция, в която почти цяла година се водиха бойни действия между манифестанти и полиция – именно така описват ситуацията самите французи“, написа във Фейсбук Захарова.

Официалният представител на руското дипломатическо ведомство припомни, че по време на протестните акции във Франция са загинали 11 души, 2500 души от редиците на „жълтите жилетки“ са били ранени, а около 9 хиляди са задържани. По нейните думи френските власти „са изпробвали на населението всички видове репресивни методи на въздействие: от сълзотворен газ, шумови гранати и водни оръдия до масови задържания и арести“ и припомни на МВнР на Франция, че министърът на вътрешните работи на страната е говорил по този повод буквално следното: „Ние не възнамеряваме да защитаваме реда в републиката с меки слова“.

„След това Париж не трябва да учи когото и да било на пропорционална реакция“, подчерта Захарова. Тя отбеляза още, че правозащитници от други страни не са призовавали Париж по време на протестите да се поправи ида започне да се отнася хуманно към собственото население.