Захарова: Посланик Макаров не си тръгва от България заради шпиономанията

Политика
14:59 - 05 Февруари 2021
2328
Захарова: Посланик Макаров не си тръгва от България заради шпиономанията

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира защо си тръгва сегашният посланик на Русия в София Анатолий Макаров.

В отговор на въпрос дали може да се смята, че Макаров се е провалил заради разкриването на т.н. руски шпиони в България нежното острие на Сергей Лавров отговори, че ако у редица страни се е изострила шпиономания, това няма никакво отношение към руските посланици.

"Има исторически начини за разрешаването на сложните ситуации, включително и експулсирането на дипломати. Няма да Ви разкрия голяма тайна ако Ви кажа, че и страните от т.н. “колективен Запад” изгонват дипломати един на друг, но всичко това става в рамките на приличия, както и е било преди. Когато това става с голям замах, публично, с изтичането на информацията в медиите, със скандалите по вестници – това са политически акции.

Затова към ефикасната и добросъвестна дейност на Посланика на Русия А.А.Макаров всичко това няма никакво отношение. Той искрено и с пълна отдаденост работеше за развитие на двустранните отношения. Каквото се отнася до Елеонора Митрофанова – тя е блестящ дипломат, опитен преговарящ, многостранна личност. Надявам се, че на Вас ще Ви провърви и някой ден тя ще Ви даде интервю. Общуването с такъв човек е голяма чест", заяви Мария Захарова.