Захарова посочи условията за мир с Украйна

Според нея е важно да се постигне прекратяване на доставките на оръжия и наемници за Киев

Актуални новини
18:33 - 18 Март 2023
9857
Захарова посочи условията за мир с Украйна

Неразделна част от уреждането на кризата около Украйна трябва да бъде премахването на всички санкции и съдебни дела срещу Русия. Такава позиция изрази говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Според нея, за да се постигне устойчив мир, е необходимо да се постигне прекратяване на доставките на оръжия и наемници за Украйна, прекратяване на военните действия, връщане на Украйна към неутрален извънблоков статут, международно признаване на новите териториални реалности, възникнали в резултат на реализацията на правото на народите на самоопределение.

„Демилитаризацията и денацификацията на Украйна трябва да бъдат извършени. Всички заплахи, произтичащи от нейната територия, да са елиминирани, нейният безядрен статут и гаранции за спазване на правата на рускоезичното население и националните малцинства да са осигурени", добави тя.

Говорителката препоръча също на всички страни, които искат да допринесат за нормализиране на ситуацията, да отправят своите призиви за мир към Киев и към неговите „западни кукловоди, които все повече въвличат Украйна във водовъртежа на опасната глобална конфронтация“.

Захарова отбеляза многократните заявления на Русия, че „е отворена за наистина сериозни предложения от Запада и Украйна за политическо и дипломатическо решение на кризата“. „Езикът на ултиматумите обаче е неприемлив за нас“, подчерта тя.