Захарова: Русия може да помогне за взривовете в България

Общество
18:02 - 29 Април 2021
3504
Захарова: Русия може да помогне за взривовете в България

Москва е готова, ако получи съответното искане, да разгледа възможността да съдейства на София в разследването на взривяванията на оръжейните складове.

Това заяви на брифинг в четвъртък официалният представител на Министерството на външните работи на Руската Федерация Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Ако бъде получено искане от руските компетентни органи, те ще го разгледат по установения ред, в съответствие с действащите двустранни споразумения в тази връзка“, каза тя.

Захарова отбеляза, че не би искала да развива темата с оценка дали отношенията между Руската федерация и България са стигнали до задънена улица след последните събития.

„Ние не сме инициатори, нямаше да стигнем до тези задънени улици, ние изхождахме от приоритета на взаимодействието, сътрудничеството, развитието на отношенията в различни области, естествено, на онези принципи, които са основополагащи в международното право.

Съвсем друг въпрос е, че ние даваме отговор на действия, които са или недружелюбни или враждебни, или ясно говорят за незаконно, неправомерно, неадекватно отношение към изграждането на контакти и връзки“, добави официалният представител на руското Външно министерство.