Захарова: Украйна и ЕС са инструмент на САЩ

Общество
11:00 - 24 Март 2022
2379
Захарова: Украйна и ЕС са инструмент на САЩ

Украйна, подобно на страните от Европейския съюз, се превърна в инструмент на Съединените щати, днес не е необходимо да се говори за нейната независимост и субективност.

Това каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на проекта Solovyov Live предава ТАСС.

"Украйна е инструмент, Украйна е обект, Украйна е нежива за Съединените щати", посочи тя.

"Това беше удобна история, за да реализираме нашите планове. Затова, когато казваме кой е от другата страна, това със сигурност не е Украйна. Украйна - инструмент, и дори не на Европа, самата Европа се превърна в инструмент.

Ако преди време говорихме за загуба на суверенитет между страните от Европейския съюз, днес тази позиция вече е някъде между жертва и инструмент. за каква независимост и субективност не може да става дума."

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в Украйна в отговор на призива на лидерите на републиките на Донбас за помощ. Той подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии. След това САЩ, ЕС, Великобритания, както и редица други държави обявиха, че налагат санкции срещу руски физически и юридически лица.