Захарова за забраната да лети над България: Опасна глупост на неграмотни чиновници

Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени към хилядите функционери на НАТО?, пита Захарова

Топ
08:43 - 30 Ноември 2023
3786
Захарова за забраната да лети над България: Опасна глупост на неграмотни чиновници

Сергей Лавров пристигна в Скопие за Съвета на външните министри на ОССЕ.  Според ТАСС България е отказала прелитане на самолета му, ако на борда е говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочвало: „Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“ .

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" това решение.

"Опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя предписва територията на държава трябва да се разбира като „сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води.“ Въздушното пространство не е включено в термина „територия“. В този смисъл незаконните и без това санкции на ЕС не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата“, написа Захарова в телеграм канала.

По думите ѝ за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето.

"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.