Зайкова: Ако си взимал 2000 лева заплата, пенсията да е 700 евро, а не 300

Новини
11:30 - 26 Ноември 2021
7274
Зайкова: Ако си взимал 2000 лева заплата, пенсията да е 700 евро, а не 300

Нашата пенсионна система е тотално дисбалансирана. Не може от 2 млн. и 400 000 пенсионери, милион и 40 хиляди от тях да са на минимална пенсия. Това е резултат не толкова на популизъм, колкото на безсмислени действия, за да се потуши един или друг проблем, без да се реши както трябва. Така, с критичен поглед към една от най-важните сфери в държавата взе участие експертът ИТН Мика Зайкова на днешните преговори. 

Пенсията е заместващ доход, а България е с най-ниския процент в ЕС. Да, заместващият доход в България е 35 процента, в средноевропейските държави е 70 процента, а в скандинавските страни 80 и 90, даде статистика Зайкова. Заместващият доход е изключително нисък. При изграждане на новата пенсионна система е много важно да помислим за такъв до средноевропейското равнище, призова синдикалистката. 

Нека стандартът на един пенсионер, който е взимал цял живот 1000 евро, да не е 300 евро, а 700 евро, даде предложение експертът.

Не бива на възрастните да се сваля стандартът и колегите със социално подпомагане да не разширяват обхвата на социалното подпомагане, защото най-бедните хора са пенсионерите, които са с по-ниско образование и са на ниво минимална работна заплата, каза Зайкова.

Ние от ИТН подкрепяме социалните партньори минималната заплата да е 50% от средната работна заплата, припомни Зайкова.

Екссоциалният министър Иван Нейков ни препоръча да гледаме Конвенция 131. Извинявайте, тя е от 72 година и има за задача да въведе минимална работна заплата, възмути се тя. 

Зайкова призова до 2030 г. заместващият доход да е такъв, че да не сваля стандарта.

Не бива да се ориентираме към тотална бедност - т.е. минималната заплата да е около прага на бедност - не, за пълен трудов стаж 40 години, пенсията трябва да е близо до издръжката на живота. Това е основна, директна цел. Да приближи издръжката на живот в средносрочен план.

Направихме някаква реформа и се опитахме да създадем и капиталов фонд, който да зависи от вноските и от решението на самота лице, каза синдикалистката.

Ама с 5 % от осигурителната вноска, никога няма да застигнем кой знае какви висоти. Максималният осигурителен доход трябва постепенно да расте. Ние от ИТН считаме, че за да не бъде прекомерно нарастването, не е зле да е равен на три минимални работни заплати, каза Зайкова.