Зaкaрaхa чaст от антиките нa Божков в Музея на социзкуството

Културните ценности бяха разтоварени в присъствието на прокурори

Култура
20:55 - 08 Септември 2020
3053
Зaкaрaхa чaст от антиките нa Божков в Музея на социзкуството

Част от предметите, конфискувани от офиса на избягалия в Дубай с 18 повдигнати обвинения бизнесмен Васил Божков, бяха докарани в сандъци и разтоварени под наблюдението на прокурори и с тежковъоръжена охрана в хранилището на Музея на социалистическото изкуство на ул. "Лъчезар Станчев" 7 в София, пише в. "Труд".
 
По последна информация от прокуратурата (от 12 август) общият брой на иззетите от офиса на ул. "Московска" №43 предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности е 6 332.
 
Първоначално те бяха извозвани към Националния исторически музей, но и те се оказаха недостатъчни, за да поемат близо 7-те хиляди ескпоната от колекцията на Васил Божков. От Министерството на културата осигуриха допълнително място в сградата на улица "Лъчезар Станчев" 7.
 
Новото хранилище е оборудвано съгласно всички нормативни изисквания за съхранение на паметници на културата – влажност, температура и т.н., увериха от спецпрокуратурата. То все още не е запълнено и вероятно в следващите дни там ще бъдат докарани още антики. Тяхното опаковане и транспортиране също се извършва от експерти, със специализирани автомобили и под строга охрана.