ЗАКЪСНЯЛА ЛУСТРАЦИЯ: Проверяват всички агенти на спецслужбите за лоялност

Политика
18:49 - 02 Юни 2022
4789
ЗАКЪСНЯЛА ЛУСТРАЦИЯ: Проверяват всички агенти на спецслужбите за лоялност

Всички служители на специалните служби ще бъдат проверени за лоялност, на коалиционния съвет премиерът Кирил Петков прие тази наша идея, каза днес пред Би Ти Ви депутатът от "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

Той допълни, че за целта на позакъснялата лустрация ще се заимства опитът на партньорски служби от други страни от ЕС. Депутатът допълни, че това ще се направи без да се вдига шум.

"Наложително е да се случи това, защото виждаме, аз, разбира се, с професионално око го виждам и го усещам как в определени моменти просто или изтича информация или се действа дезинформационно или даже има хора от службите, които извършват действия, с които дестабилизират властта", каза още Атанасов

Той подчерта, че това е ключово действие, за да се премине към исканата от партията "депутинизация" на България.

"Знам, че се обсъжда името на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. Но това е въпрос, който трябва да зададете на премиера, защото той сега е министър на вътрешните работи", каза Атанасов в отговор на въпрос.

Реформата на антикорупционната комисия също е част от мерките за "депутинизация" на обединението.

Депутатът допълни, цитиран от "Дневник", че в същото време сегашният ръководител на МВР трябва да продължи да работи в посока полицаите да имат по-сериозни разследващи функции. "Надявам се до наесен това да се случи", посочи Атанасов.