ЗАКЛЕХА СЕ! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Политика
10:00 - 19 Януари 2022 (обновена)
4625
ЗАКЛЕХА СЕ! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание. 

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", произнесоха те и подписаха клетвените си листове.

След това прозвучаха химните на България и на Европа, като народните представители бойкотираха "Ода на радостта" и не стояха прави, когато звучеше химна на Европа.

Пред парадния вход на парламента шпалир от гвардейци посрещна държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин прочете решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на страната. Шефът на парламента Никола Минчев е под карантина и не присъства в залата.

На церемонията присъстват министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на България и председатели на Народното събрание. 

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година. На втория тур гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност бе 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова гласуваха 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733791 действителни гласове.


Снимки: Агнес Методиева