Заключиха опитен фалшификатор

Общество
16:44 - 27 Юни 2023
2188
Заключиха опитен фалшификатор

Варненският апелативен съд определи като правилно и законосъобразно задържането под стража, постановено от Шуменския окръжен съд, спрямо мъж, срещу когото са повдигнати три обвинения, свързани с фалшифициране на документи за самоличност.

За да стигне до този извод въззивната инстанция разгледа жалба на защитата срещу определението на първостепенния съд. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд.

По данни на съдебната институция, прокуратурата е привлякла към наказателна отговорност Веселин Б. за образуване или ръководене на организирана престъпна група, създадена с користна цел - за изготвяне на неистински документи в съучастие с други лица, както и за притежание на предмети и материали, предназначени за съставяне на фалшиви документи. В автомобила му са намерени документи за самоличност, евробанкноти, както и евентуални заготовки, каквито са иззети и от дома му. 59-годишният мъж е осъждан. Последната му присъда е била за подобно престъпление с наложено условно наказание. Настоящото деяние е извършено в изпитателния му срок.

Апелативният съд е стигнал до извода, че материалите по делото разкриват съвкупността, необходима за извличане на обосновано предположение за това, че с фактическите си действия обвиняемият е съпричастен към деяния, съставляващи три отделни състава на престъпление, които са тежки, с висока обществена опасност и извършвани в значителен период. Домашният арест безспорно е тежка мярка за неотклонение, защото ограничава придвижването му, но не би могла да обезпечи в максимална степен интересите на настоящото наказателно производство, отбелязват от съдебната институция.

Оттам допълват, че определението, с което Апелативният съд във Варна потвърждава задържането под стража на Веселин Б., не подлежи на обжалване.

На 12 юни, 59- годишен мъж, обвиняем за участие в организирана престъпна група за фалшификации на документи за самоличност, бе задържан под стража по искане на Окръжната прокуратура в Шумен.