Законът: До 20 години затвор за дрогирания келеш, убил Милен Цветков (ОБЗОР)

Актуални новини
15:25 - 20 Април 2020
17083
Законът: До 20 години затвор за дрогирания келеш, убил Милен Цветков (ОБЗОР)

За причиняване на смърт след употреба на алкохол или упойващи вещества Наказателният кодекс предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, а в особено тежки случаи - лишаването от свобода е од 5 до 20 години. Предстои да видим дали съдът ще наложи най-тежкото наказание - затвор до 15 или до 20 години на 22-годишния дрогиран шофьор Кристиан Николов, който уби известния журналист Милен Цветков в тежка катастрофа около 18 часа навръх Великден, на кръстовище в столичния квартал "Хладилника", близо до столичен мол.

За съжаление съдебната практика у нас показва, че много водачи, причинили смърт при пътно-транспортно произшествие, са се разминали с условни присъди и не са влизали в затвора. И не става дума само за случая "Стависки". 

Юристи обясниха пред Lupa.bg защо се получава така, че пияни и/или дрогирани шофьори не влизат в затвора, а получават условни присъди. Отчасти това се дължи на факта, че подобно деяние се възприема като причинено по непредпазливост, т.е. деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици или ги е предвиждал, но е мислил да ги предотврати, а не при умисъл, характеризиращ се с искането или допускането на настъпването на общественоопасните последици. 

Делото за катастрофата е взето под наблюдение на Апелативна прокуратура-София и под специален надзор на Върховната касационна прокуратура, по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.


Очаква се на 22-годишния Кристиан Николов да бъде повдигнато обвинение и той да бъде задържан за 72 часа. Прокуратурата ще иска постоянен арест. След фаталната катастрофа на 19 април дрогираният келеш е задържан за 24 часа, взета му е и кръвна проба. Тя е отчила употребата на канабис и на амфетамин.

Милен Цветков е спрял на червен светофар, секунди след това, със зверска скорост от над 100 км в час, в задната част на автомобила му се забива джипът, управляван от Кристиан Николов. След удара, автомобилът на Цветков се озовава в средата на кръстовището, а джипът на дрогирания шофьор се забива в огражданенията на близката метростанция и по чудо не помита други хора. Спешните медици, пристигнали на мястото, установяват, че журналистът все още има пулс. Линейката тръгва към „Пирогов”, но на път за болницата Милен Цветков издъхва.

Водачът, предизвикал катастрофата, е от София. Той притежава свидетелство за управление на МПС от 2016 г. В пътното му досие фигурира само едно нарушение.

Луксозният джип на Кристиан Николов "Ауди Q7" е собственост на една от фирмите на майка му - Десислава Пешева-Николова - "Десислава Пешева-Комерс" ЕТ. Тя е съдружник на алкохолния бос Миню Стайков, който вече близо година е в затвора, и над 10 години е изпълнителен директор  на компанията му за винопроизводство „Винпром – Карнобат”. Фирмата е усвоила половин милион лева средства по европейски програми. Започва проверка на всичките й финансови активи.

Президентът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и изпълнителият директор Десислава Николова участват в зарязването на лозята за Трифон Зарезан в карнобатското село Венец през 2016 г.

Десислава Крумова Пешева-Николова е съдружник на Миню Стайков в "Сис индъстрис", "Топаз продакшън" и "Винпром Карбонат". Във фирма "АС ОПТИМУС" ЕООД Пешева е съдружник с бащата на шофьора Асен Александров Николов.

Десислава Пешева отказа коментар за случилото се пред медиите. Заяви единствено: „Нищо не мога да потвърдя”.