Законно ли е? Охраната на магазините ще проверява личните карти

Служителите на реда, които ще контролират дали мерките се спазват, ще проявяват човещина, увери главен комисар Николай Николов

Актуални новини
09:17 - 21 Март 2020
6558
Законно ли е? Охраната на магазините ще проверява личните карти

Охраната на съответния магазин ще проверява личните карти на хората, за които не е очевидно, че са над 60-годишни, стана ясно от думите на главен комисар Николай Николов, председател на Логистично-координационен център към Националния оперативен щаб пред Би Ти Ви.

Минути по-късно в репортаж от търговската верига "Фантастико" обясниха, че ще разговарят с клиентите си и ще изискват от тях да спазват правилата, но нямат право да проверяват личните им документи.

В петък здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която само хората над 60 г. да пазаруват сутрин от 8,30 до 10,30 часа.

Никой от нашите служители не е робот, да гледа дата и час на раждане, коментира главен комисар Николов по повод критиките, че родителите не могат да изведат децата си в парка за разлика от собствениците на домашни любимци. Преминаването през парка е в някакво степен допустимо, ако магазинът е отсреща, но не може да се организират групови посещения, да се престоява дълго, обясни той.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ увери, че служителите на реда, които ще контролират дали мерките се спазват, ще проявяват човещина.


Гл. комисар Николов отново подчерта, че основната грижа на Националния оперативен щаб е да подсигури на всички болници предпазни средства.

В петък са били раздадени защитни костюма на всяка регионална здравна инспекция, които ще бъдат предоставени на съответните болници, ангажирани с битката срещу разпространението на коронавируса.

До 10 дни ще има още 7000 комплекта защитно облекло, каза още той.

Николай Николов прогнозира, че скоро България ще стане крупен износител на маски. Той вече е водил разговор със 72 фирми, които са започнали такова производство заради огромното търсене у нас и в Европа.