Закопчаха двама младежи, хакнали системата на верига бензиностанции

Бандитите източвали клубните карти на клиенти за ползване на бонус точки при зареждане на автомобил

Топ
18:03 - 11 Юни 2024
3219
Закопчаха двама младежи, хакнали системата на верига бензиностанции

Двама младежи, влезли противозаконно в компютърната система на голяма българска компания за търговия с горива, са били задържани след разследване, започнало от отдел "Икономическа полиция" в пловдивската дирекция на МВР. От фирмата сами подали сигнал за случилото се, съобщиха от полицията.

Според предварителната информация от месец май насам редовни клиенти били ощетени чрез източване на клубните им карти за ползване на бонус точки при зареждане на автомобил или покупка на определени стоки. В резултат на задълбочено разследване служителите установили, че компютърната база данни на дружеството е станала обект на нерегламентиран достъп от страна на младеж от софийска област. Потребителските имена с преодолените пароли той предоставил на приятел, който си направил електронни карти през мобилното приложение на търговската верига и започнал да пазарува в обектите й за дребни суми.

След доклад на материалите в Окръжната прокуратура, по случая е образувано досъдебно производство. Двамата младежи са били задържани, а като обвиняем е привлечен този, осъществил неправомерния достъп до информационната система.