Закопчаха ирански актриси, подкрепили протестите

Свят
12:01 - 21 Ноември 2022
1721
Закопчаха ирански актриси, подкрепили протестите

"Две популярни  в Иран актриси бяха арестувани от полицията заради тяхната подкрепа за протестите в страната", предаде Би Би Си.

"Хенгамех Гандиани и Катаюн Риахи бяха задържани, защото са се появили на обществено място без задължителния за жените в Ислямската република хиджаб (аксесоар, покриващ главата). На двете актриси са повдигнати обвинения в неподчинение и оказване на съпротива на представители на властта", добави британската медийна корпорация, която се позова на официалната информационна агенция на Техеран ИРНА.

"Какво и и да стане с мен, аз винаги ще подкрепям народа на Иран", това заяви Газиани малко преди ареста си, добави Би Би Си.

"Междувременно ръководителят на Иранската федерация по бокс Хосеин Сори каза, че няма да се върне в родината си заради жестокото потушаване на протестите в близкоизточната страна. Той поиска да остане в Испания", добави Би Би Си

Както вече екипът на novini.bg писа, след смъртта на 16 септември на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, арестувана три дни по-рано от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за женското облекло в Ислямската република, в Иран се надигна вълна от протести.

По данни на британската медия по време на почти над двумесечните протести са загинали най-малко 400 души, задържаните са повече от 16 000, а изпълнените смъртни присъди са поне пет.

Иран определи протестна вълна, като следствие на външна намеса.