Закриват Комисията по хазарт, НАП поема пряко контрола

Занапред 10% от приходите от лотарии ще отиват за култура

Актуални новини
16:24 - 16 Юли 2020
2765
Закриват Комисията по хазарт, НАП поема пряко контрола

НАП ще поеме пряко контрола над хазарта, решиха народните представители на второ четене. Това става възможно след промяна в Закона за хазарта, внесена от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и група депутати. Тя беше приета на второ четене в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. 

Приходите и ревизиите ще се следят от НАП. Беше прието и предложението 10% от приходите в сектора да отиват за култура. 

В приетия на първо четене проект надзорните функции над игрите на щастието бяха поверени на Държавна агенция, пряко подчинена на Министерски съвет. Тя трябваше да замени съществуващата Държавна комисия по хазарта. Предвиждаше се държавата да влезе като организатор на онлайн игри в игрално казино, а всички организатори на игри да бъдат вписани в публичен регистър.

С предложени промени между първо и второ четене вече НАП ще осъществява контрола, като ще извършва проверки. Агенцията ще следи интернет страници, чрез които се организират хазартни игри от лица без лиценз, като шефът на агенцията ще може да спира функционирането на страниците. Изпълнителният директор на НАП ще издава, отказва, прекратява и отнемалицензи за организиране на хазартни игри.