Закусихте ли? Дано не с банани

Те са лесни за ядене, преносими и вкусени, но не са най-оптималният избор за първото ни ядене за деня

Здраве
10:22 - 18 Септември 2024
1835
Закусихте ли? Дано не с банани

Постоянно не ви стига времето сутрин, докато се приготвяте за работа? Обикновено първото нещо, което пропускаме е закуската.

Тук често като лесно решение се появява надеждният банан. Той е лесен за ядене, преносим и вкусен. Изследванията обаче показват, че той не е най-доброто нещо, което трябва да се яде за закуска. Ето защо.

Според д-р Дарил Джиофре, създател на диетата AlkaMind,

бананите всъщност са вредни за консумация като заместител на закуската.

Макар че тропическият плод има много добри качества, като например високо съдържание на калий, магнезий и фибри, той няма да ви свърши много работа като сутрешна закуска. Причината за това е, че „те съдържат 25% захар и са умерено киселинни“, казва д-р Джиофре. Те ще ви дадат приличен временен старт на деня, но скоро отново ще се почувствате уморени и гладни. Джиофре стига дотам, че ги нарича „бонбоните на природата“. Всъщност те

могат да предизвикат глад, което да доведе до преяждане по-късно.

Надеждата на феновете на бананите като закуска не е напълно изгубена. Експерт по храните предлага решение. Въпреки, че един банан и нищо повече ще ви накара да се чувствате слаби, можете да неутрализирате този ефект, като комбинирате банана със здравословни мазнини, подправки и билки, за да противодействате на инсулиновия скок, предизвикан от бананите като закуска. Д-р Джиофре препоръчва съставки като кокосово масло, сурови бадеми, коноп, лен и чиа. „Тъй като бананите са киселинни, ще трябва да неутрализирате киселината, за да извлечете ползите от калия, фибрите и магнезия без излишната захар“, съветва той.

Закуската е най-важното хранене през деня за нашето здраве и е от изключително значение за подготовката ни за работа, училище или каквото и да е друго от дневния ни ред. Първото нещо, което ядем през деня, отразява начина, по който се отнасяме към себе си. Но когато става въпрос за храна е лесно да попаднем в кулинарна рутина и да приготвяме едни и същи неща отново и отново. Често това, което ни липсва, е просто вдъхновение: идея какво да си приготвим за хапване.