Залагат въглехидратна бомба в менюто на учениците

Актуални новини
15:53 - 21 Март 2025
1267
Залагат въглехидратна бомба в менюто на учениците

Въпреки добрите и здравословни съвети в училищния рецептурник, често готвачи в училищните столове комбинират по невеж начин храните, давани на децата в ученическите столове. Един от примерите е обяд от рибена чорба, картофи със сирене, филия хляб Добруджа и десерт от кифличка с шоколад.

"Това е чиста въглехидратна бомба”, заяви пред “Труд” готвачът Антон Васев. Заедно с над 20 негови колеги поема инициатива за здравословно хранене на учениците. Като родител на първолак той следи какво се предлага на сина му.

"Сблъсквал съм се с менюта, които са абсурдни от гледна точка на високо съдържание на въглехидрати, както изброеното. Гликемичният индекс на цялото това нещо е доста висок и съответно кръвната захар на децата се повишава много рязко и се предизвикват припадания и едно дете според мен става неадекватно, лениво, не може да приема информация и това пряко му влияе върху учебния процес. Понякога това води и до раздразнителност на децата, което носи други проблеми”, казва още готвачът.

"Другото е хлябът, макар и одобрен по БДС, той считам, че не е годен за консумация не само за децата, хлябът с мая е доста вреден, а брашната обикновено са рафинирани, използват се подобрители, а в закона няма изискване за описване на съставките в брашното. Това се споменава под формата на агенти за обработка, а са подобрители”, посочи още притесненият родител. Уточнява, че проблемът не е в училищният рецептурник.

"Рецептите може да са добре съобразени, на въпросът е как се разпределят в едно дневно меню за детето. Защото тази за картофи със сирене може да е добра, дори да са и със зехтин, но те не трябва да се комбинират в един обяд с останалите продукти, като кифличка и филия. В тази ситуация първо няма протеин, освен от рибената супа, за която не е упоменато каква е рибата и какво съдържа тази супа”. Според Васев това се прави от незнание и невежество на изготвящите училищното меню.

Друг проблем бил изписването на ястията в менюто. “Като пише месо с ориз, трябва да пише какво е месото. Написали и супа по манастирски със застройка - а каква е тя? При така изписани менюта, ако детето се прибере с някакъв вид алергия, ти не можеш да дадеш адекватен отговор какво е яло в училище”, каза още готвачът.

На фона, че в момента тече обсъждане на промени в столовото хранене на учениците, предложенията за която бяха до 17 март, Васев коментира, че изискванията в нея и досега изобщо не се спазват.

"Когато синът ми започна предучилищна, веднъж си донесе кашкавал вкъщи, който беше мухлясъл. Когато едно дете не знае за плесените и го изяде, може да се случат доста неприятни неща. Друго - веднъж се прибра с една филия, намазана с маргарин и с шунка, която приличаше на веднъж изядена - първо използване на хидрогенирани мазнини, второ на преработени меса - имаме две нарушения. С друг родител обсъдихме, че това не е нормално. Говорих час и половина с дамата, която отговаря за менютата на децата. Тя се опитваше да ме убеди, че децата имат нужда от шоколад, а той е основно от палмови мазнини и захар. Отричаше и че филията е с маргарин, но казахме, че ще я занесем в лаборатория и ще я пуснем за анализ. Тогава дамата започна да плаче и да моли да не го правим, за да не си загуби работата. Оправда се, че маргаринът се маже по-лесно. За мен това са много сериозни нарушения, за което ако премълчим, ще ги оставим да тровят децата ни”, разказа Васев.

“Бях казал на сина ми каквото и да получи в училище, освен ако не е плод, да не го яде. И до днес си носи храна от вкъщи. Прави впечатление, че има родители, които не обръщат внимание на проблема, защото реагират с реплики - ако не ти харесва, търси си други начини”, посочи още готвачът.

Заедно с негови колеги искат да направят общност от родители, учители, директори и кметове на райони, за момента за София, но с амбиция да се разрасне и в училища извън София, като да провокира промяна в училищното хранене. Инициативата е отворена за диетолози, нутриционисти и медицински лица, които имат желание да се включат, поясни готвачът.