Заледявания в Германия затрудниха сериозно транспорта

180 от планираните за днес 1100 излитания и кацания на летището във Франкфурт са отменени

Новини
17:16 - 19 Декември 2022
2470
Заледявания в Германия затрудниха сериозно транспорта

Пътуванията с влакове в Германия, както и полетите с пътнически самолети са затруднени заради заледявания обхванали страната.

Много влакове са принудени да се движат с по-ниски скорости, а операции на най-голямото летище в страната – това във Франкфурт – са прекъснати, причинявайки отмяна и закъснения на полети, предаде ДПА.

„Очаквайте закъснения“, информира германският железопътен оператор „Дойче бан“ (Deutsche Bahn), който предупреди и за заледявания при влизане или излизане от вагоните, както и на много гари.

На всеки, който предприема пътуване с влак в Германия, се препоръчва да провери онлайн преди заминаване за евентуални закъснения.

По-късно през деня железопътният оператор написа в свой туит, че влаковете на дълги разстояния отново се движат с пълна скорост.

В същото време говорител на летището във Франкфурт съобщи, че 180 от планираните за днес 1100 излитания и кацания вече са отменени заради ледените условия.

Пътниците на аеропорта бяха помолени да проверят онлайн дали полетът им все още е актуален, преди да тръгнат към летището и да пристигнат за регистрация възможно най-рано.

Летищните операции не са спрени изцяло, но към момента е разрешено да кацат по-малко самолети от обикновено, тъй като северозападната писта на летището е била затворена тази сутрин.

Работи се по обезледяването на пистите и самолетите, посочи още говорителят на франкфуртското летище.

Също така заледявания на пътната настилка доведоха до няколко автомобилни катастрофи из цялата страна, като автобус се удари в дърво близо до Франкфурт, след като излезе от пътя. Шофьорът на автобуса и 15-те му пътници са с леки наранявания.

В северния град Хамбург е тази сутрин е имало повече от 200 пътни произшествия, според органите за пожарна безопасност.

Съобщава се, че като предпазна мярка много училища, коледни базари и зоологически градини в Германия са затворени.