ЗАЛОГЪТ СЕ ВДИГА: Русия и Беларус в сговор за ядреното оръжие

Разписват принципи за използването му и гаранции за сигурността на двете страни

Свят
14:25 - 03 Септември 2024
1721
ЗАЛОГЪТ СЕ ВДИГА: Русия и Беларус в сговор за ядреното оръжие

Русия и Беларус ще подпишат споразумение, с което ще си гарантират сигурност при използването на ядреното оръжие, съобщава "Коммерсанть". Това се очаква да стане през декември, съобщи министърът на външните работи на Беларус Максим Риженков.

Споразумението ще влезе в сила в рамките на 25-атата годишнина от подписването на Договора за създаване на съюзната държава между Русия и Беларус. Документът е подписан през 1999 г., така че неговата 25-годишнина тече през настоящата 2024 г.

Според Риженков в споразумението ще са разписани принципите на използване на ядреното оръжие.

Максим Риженков държа реч пред студенти от Академията по управление към президента на Беларус. В нея той отбеляза, че взаимодействието между Минск и Москва е достигнало рекордно ниво, особено между ръководителите на двете държави и правителства.

"Ние планираме да подпишем междудържавно споразумение с Русия за гаранции за сигурността на двете страни, в което ще заложим принципите на използване на ядрени оръжия и конвенционални оръжия, както и други методи за защита на двете страни, които са част от съюзната държава", обясни Риженков.

От "Коммерсанть" припомнят, че Русия и Беларус подписаха Договора за създаването на съюзна държава през 1999 г. С него се предполага обединяването на енергийните, транспортните и митническине системи на двете държави.

През януари Владимир Путин и Александър Лукашенко одобриха 15 документа за развитието на съюзната държава. Те включват решения, които се отнасят до външната политика, сигурността, индустрията, научното и технологичното развитие на двете държави.