Заловиха бракониери, убили благороден елен край русенското с. Просена

По случая е образувано досъдебно производство

Новини
13:15 - 03 Януари 2023
1829
Заловиха бракониери, убили благороден елен край русенското с. Просена

Горски служители от ловно стопанство „Дунав“ в Русе са заловили бракониери, убили незаконно благороден елен. По случая е образувано досъдебно производство.

Привечер - около 19 ч на 30 декември в землището на русенското село Просена, служители на Държавното ловно стопанство „Дунав“ чуват изстрел в горите край селото и се насочват към мястото, от където е произведен изстрелът. На място установяват две лица, ловци от ловната дружина в Просена, които са отстреляли четиригодишен мъжки благороден елен без редовно издадено разрешително за лов. Веднага е извикан екип на полицията. Оръжието и трупа на животното са конфискувани, а нарушителите са отведени за разпит в Русе.

Държавното ловно стопанство „Дунав“ попада в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие, което е известно с големите популации на благороден елен. Именно на тази територия през 2021 г. бяха отстреляни два рекордни трофея от благороден елен. Единият е с внушителното тегло от близо 17 кг и е рекордьор по този показател за последните 30 години.