Заляха с червена боя паметника на Альоша в Пловдив

Пречупен кръст и надписи "Няма да простим" на монумента

Новини
12:21 - 30 Януари 2020
1348
Заляха с червена боя паметника на Альоша в Пловдив

Паметникът на Альоша на Бунарджика в Пловдив осъмна залят с червена боя тази сутрин, съобщи Радио Пловдив. Върху монумента е изографисан пречупен кръст и надписи с големи букви: "Не сме забравили", "Няма да простим". Това не е първото посегателство  върху емблематичния за града паметник.

От Район "Централен" започват да чистят паметника, като в следващите месеци ще поставят камери по цялото тепе.

"Необяснимо е за мен какво провокира тези хора да постъпват така. В крайна сметка това е един паметник, който носи част от историята както на нашия град, така и на нашата държава. Не смятам, че поругаването на паметника е израз на определена визия за развитие на града. Направил съм предложение за финансиране за изграждане на втората част от конструкцията на хълма. Миналата година успяхме да реконструираме източната част", заяви пред БНТ кметът на района Георги Стаменов.

Управникът очаква видеонаблюдението да спре вандалските прояви. Общината е направила проверка и за увредените мозаечни пана в подлеза. 

"Снощи говорих с началника на отдел "Култура" Нина Димовска и с Градска художествена галерия в лицето на Краси Линков, които имат нужния капацитет, за да могат да извършат реставриране и облагородяване на двете мозаечни пана. Ще действаме възможно в най-кратки срокове, съобразно и климатичните условия, за да реставрираме мозайките. Към настоящия момент те не са в лошо общо състояние, но има замърсяване на един сегмент от 10 см, който е оцапан. Липсват и около 10-ина камъчета от самите мозайки", обясни зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Той бе категоричен, че опазването на подлезите и на културното наследство е споделена отговорност.