Зам.-директорът на СДВР: Гражданско неподчинение в Конституцията няма

Палатковия лагер на "Орлов мост" е незаконен, каза ст. ком. Антон Златанов

Новини
08:59 - 20 Август 2020
3883
Зам.-директорът на СДВР: Гражданско неподчинение в Конституцията няма

Обществото е склонно, чувайки нещо от трибуната, да приеме, че нещо е истина, а то не е. "Гражданско неподчинение" в Конституцията няма. Меко казано неистини са твърденията, че оттук граждани могат да пречат на други граждани.

Това каза зам.-директорът на СДВР ст. ком. Антон Златанов. По думите му всеки има право на демонстрации, но по законовоустановения ред. У нас режимът не е разрешителен, а уведомителен. Трябва да има заявление за протеста.

"Именно и аз също се ядосвам за моменти, в които ни обвиняват в насилие. Тактиките на полицията е достатъчно толерантна. Това го правим за всички, не се стремим да пазим която и да е партия. Ние опазване гражданския ред", коментира Антон Златанов. 

"В тези 40 дни имаше "изненади", които ги разбираме от Facebook. При всяко изненадващо блокиране на движението, винаги в капана между блокажа остават десетки коли. На съседните кръстовища се поставят полицаи да отбиват движението", заяви по темата с напрежението на бул. "Ситняково" преди няколко вечери.

Гл. комисар Златанов увери, че МВР е дошло на мястото на "грозната сцена" навреме. Не е имало предварително заявление, че там ще има блокада. Златанов каза, че от трибуната организаторите на протеста казват едно, но не винаги тълпата следва заръката.

По негови думи, в инцидента пред Румънското посолство има провокация и от двете страни. Той каза също, че нито жената с бялата кола, нито задържаните за увреждането на автомобила са проверявани за алкохол и наркотици, защото това е процедура при ПТП, каквото в случая няма.

"Палатковия лагер на "Орлов мост" за мен е незаконен", каза Антон Златанов.