Зам.-министър: Черно море е сред най-мръсните в ЕС

Общество
14:59 - 01 Декември 2022
2019
Зам.-министър: Черно море е сред най-мръсните в ЕС

Четири са основните приоритети на общата политика в областта на рибарството – риболов и контрол, аквакултури и преработка, водено от местните общности развитие и морско наблюдение.

В тях ще бъдат съфинансирани дейности, насочени както към самите риболовни кораби, така и към развитие на инфраструктурата – пристанищни инфраструктури, лодкостоянки, за подобряване на капацитета и дейностите там.

Част от дейностите, които ще бъдат съфинансирани от програмата, ще бъде събирането на отпадъци. Това е важно, тъй като Черно море е едно от най-замърсените в ЕС.

Това заяви Георги Събев, заместник-министър на земеделието, ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2014-2020 и ръководител на Управляващия орган на "Програмата за морско дело и рибарство" 2014-2020 г. по време на откриващата конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще“, изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия. Събитието се проведе в зала "МаксиМ" на БТА. То беше открито от генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Събев каза, че "Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури" (ПМДР) 2014-2020 г. е одобрена преди броени дни – на 23 ноември и България е деветата страна в ЕС с такава одобрена програма.

Акцент в нея е Черно море, което много често бива свързвано с развлечения, но същевременно е източник на доходи и възможности за крайморските общности. То все пак е споделено море, но България, като членка на ЕС, носи отговорности за съхранението и опазването на биологичните ресурси и биологичното разнообразие, което в геополитическия контекст става предизвикателна задача, коментира Събев.

Той допълни, че ще бъде подпомагано и разнообразяване на дейностите, които могат да извършват рибарите. Това е изключително необходимо, имайки предвид и тревожното състояние на редица рибни запаси.

Ще бъдат съфинансирани дейности със създаване на туристически продукти и подобряване на условията на труд в предприятията, и др.

Събев подчерта, че ще бъде засилен контролът както върху професионалния, така и върху любителския риболов. По думите на зам.-министъра голяма част от запасите е на критични нива, като една от причините е дребномащабният риболов – в България има регистрирани над 1700-1800 такива кораба. Това оказва натиск върху рибните запаси и създава предпоставки за проблеми.

"Приоритет две е посветен на аквакултурите – перспективен сектор, имайки предвид нарастването на световното население, ще има нарастване и на търсенето на протеини. Към това направление на проекта ще бъдат насочени близо 40 процента от финансовия ресурс. Също така ще се подобри даването на видимост на българските продукти от аквакултури", обясни зам.-министърът.

Събев каза още, че 20 процента от ПМДР ще бъдат насочени към приоритет три, воден от местните общности и развитие. В сегашния програмен период е имало финансиране за 9 такива програми, а в следващия ще има за 15.