Зам.-министър Манолев представлявал фирмата, строила с евросредства

Прокуратурата нареди КПКОНПИ да провери дали политикът е в конфликт на интереси

Политика
14:31 - 18 Април 2019
1691
Зам.-министър Манолев представлявал фирмата, строила с евросредства

Зам.-министърът на икономиката в оставка Александър Манолев е представлявал фирмата ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова”, която е била бенефициент по програма за европари.

Той е бил и упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от Регионален технически инспекторат – Благоевград, установи проверката на Върховната касационна прокуратура по случая с частната вила в Сандански с минерален басейн, построена по европроект.

Вчера, след излезлите публикации, според които Манолев се е възползвал от европари, за да построи вила с минерален басейн, която вместо за туризъм, се е ползвала от семейството му и започнала проверка на прокуратурата, политикът подаде оставка като зам.-министър на икономиката. 

Прокуратурата е сезирала Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която също трябва да извърши проверка и да даде становище дали Манолев е бил в конфликт на интереси по казуса.

Държавният фонд "Земеделие" е предоставил всички изискани от държавното обвинение документи, свързани с изграждането на жилищната сграда за гости в местността "Чинар куши" в Сандански по Програмата за развитие на селските райони.

В хода на проверката са установени и следните обстоятелства:

1.На 13.02.2013 г. и на 25.10.2013 г. Александър Манолев е учредил в полза на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ право на строеж на „Жилищна сграда – къща за гости“, басейн и ограда в собствения си поземлен имот.

2. На 01.10.2011г. Манолев е предоставил на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ ползването на собствената си земеделска земя - лозе с площ от 9,7 дка.

3. На 03.08.2015г., в качеството си на управител и представител на „Ес Ди Ес Про“ ЕООД Манолев е предоставил на заем сумата от 700 000 лева на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“.

4. Александър Манолев е представлявал ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат – Благоевград, съгласно контролен лист от 27.11.2015г.

Същевременно за периода 19.07.2017 г. – 18.04.2019 г. Александър Манолев е бил член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Съгласно чл. 43 ал.1 т.1 и 2 от Наредба № 30/ 11.08.2008г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. за срок 5 години след сключване на договора за отпускане на финансова помощ ползвателят е длъжен да използва придобитите въз основа на одобрения проект активи по предназначение.

А съгласно разпоредбата на чл. 46 от същата Наредба в случай, че ползвателят на помощта не изпълнява свои нормативни или договорни задължения след изплащане на финансовата помощ, РА може да поиска връщане на вече изплатени суми заедно със законната лихва върху тях и/или да прекрати всички договори, сключени с ползвателя на помощта.