Зам.-министър Николов: Глеб Мишин е представил фалшиви документи за българско гражданство

Актуални новини
17:35 - 28 Февруари 2024
1860
Зам.-министър Николов: Глеб Мишин е представил фалшиви документи за българско гражданство

Резултатът от изследването на Националния институт по криминалистика (НИК) за достоверността на представените документи в заявлението на Глеб Мишин за получаване на българско гражданство е, че те са подправени. Това  заяви заместник-министърът на правосъдието Георги Николов пред временната комисия в НС за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Николов уточни, че документите, с които Мишин удостоверява основанието за натурализация – български произход, са изпратени за проверка в НИК от дирекция „Българско гражданство".

 
Глеб Мишин бе посочен като посредник на хора от бившите съветски републики за получаване на гражданство у нас, като голяма част на подадените от тях заявления са с установени подправени или неистински документи.

„Към момента над 3 300 преписки на кандидати за българско гражданство са извадени за извършване на допълнителна проверка в НИК на истинността им. Служителите в Дирекция "Българско гражданство" преминаха курс на обучение в Националния институт по правосъдие, проведен от служители на НИК и МВР за първоначално разпознаване на неистински документи", каза още Николов.

Той допълни, че след всеки Съвет по гражданство се подготвят сигнали до прокуратурата за установени случаи на неистински и подправени документи.
Зам.-министър Николов приветства приетите на първо четене от НС промени в Закона за българското гражданство.

Сред новите изисквания е задължително владеене на български език за кандидатите по произход. Предвидена е и възможност за отмяна на натурализацията в случаи на системно и умишлено уронване на престижа на България, на български институции и национални интереси чрез реч на омразата или при извършване на акт на омраза срещу българската държава.