Зам.-министър от пътя-убиец в Айтос: Ще спрем това безумие!

Валентин Граматиков дойде на мястото, на което тир блъсна кола и смаза мъж и двете му деца

Новини
12:45 - 21 Септември 2021
1588
Зам.-министър от пътя-убиец в Айтос: Ще спрем това безумие!

"Призовавам ви да се приберете вкъщи,  защото ви давам уверението от позицията на която съм, че ще се намери най-правилното решение, за да се прекрати това безумие, което се случва по пътищата на България. Ние сме с вас. МРРБ има необходимата експертиза, за да се финализира това, което гражданите на Айтос искат".

Това каза преди минути в Айтос зам.-министърът на МРРБ Валентин Граматиков. Той дойде на  фаталното място, на което на 13 септември тир блъсна лека кола и уби 33-годишен мъж и двете му деца на 6 и 9 г. Там са се събрали много местни жители, които от няколко дни блокират пътя, настоявайки тировете да бъдат изведени от града чрез изграждане на околовръстен път.

Fители на Айтос отново блокираха опасната пътна отсечка в града и настояват за обходен път, по който да бъдат изведени тировете.

Айтос се вдигна на бунт след поредната фатална катастрофа на ул."Хаджи Димитър" на 13 септември. Местните наричат опасната улица т "отсечката на смъртта", тъй като тя е взел поне 20 жертви през последните десетина години.

Въпреки настоятелните въпроси на протестиращите, зам..министър Граматиков не се ангажира с конкретни срокове кога може да бъде изграден обходен път, като уточни, че не е запознат в подробности с казуса.

"Вероятно обходният път е най-доброто решение, но то няма как да се сучи с магическа пръчка. Самото строителство е кратко, но процедурата, за да се стигне до него е дълга. Но ще се случи по правилния начин, а той е като се спазват всички написани правила. Край на разговорите по телефоните, край на това, което се случваше до скоро.", заяви Граматиков.

И допълни, че е дошъл в Айтос, за да провери има ли проект за обходен път или не и ако няма, да стартира процедурата.

На мястото присъстват още зам.-директорът на ГДНП старши комисар Борислав Муеров, областният управител на Бургас Мария Нейкова, шефът на ОД МВР Бургас ст.комисар Калоян Калоянов и кметът на Айтос Васил Едрев.

Ст.комисар Муеров съобщи, че на опасния път ще бъдат монтирани мобилни кантари, които ще теглят товарите на преминаващите тирове. 

Калоян Калоянов допълни, че ще се засили полицейската охрана и ще бъде поставена стационарна камера в района. Хората искат още да се поставят легнали полицаи и да се изградят аварийни отбивки.