Зам.-министър от второто правителство "Борисов" ще лежи в затвора

11 месеца за Антон Гинев, нагласил договори за над 4 милиона лева в транспорта

Политика
02:06 - 19 Март 2019 (обновена)
2241
Зам.-министър от второто правителство "Борисов" ще лежи в затвора

Бивш зам.-министър на транспорта бе осъден ефективно на 11 месеца затвор. Антон Гинев, който бе част от второто правителство на Бойко Борисов, но бе принуден да напусне след избухнал корупционен скандал през 2016 г., получи присъдата си късно вечерта в понеделник, 18 март, предава репортер на Lupa.bg.

Софийският градски съд постанови три осъдителни присъди по делото за измамна схема с фалшиви документи, с която е източвана Националната компания железопътна инфраструктура. Присъди получиха и тримата обвиняеми - бившият директор на НКЖИ и бивш зам.-министър на транспорта Антон Гинев, бившият депутат от ДПС Илия Илиев, който се гордее с ромския си произход, и бившият директор на железопътна секция в град Русе Огнян Георгиев.

Антон Гинев получи наказание "лишаване от свобода" при първоначален строг режим за срок от 11 месеца. Огнян Георгиев бе осъден на 2 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим, а 2-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок изненадващо получи Илия Илиев. Очакваше се и той да лежи ефективно.

По данни на прокуратурата, Антон Гинев е сключвал договори по процедура за възлагане на малки обществени поръчки и по процедура на договаряне без обявление, с предварително определени конкретни дружества, в нарушение на Закона за обществените поръчки - ЗОП. Принципите, заложени в закона за публичност и прозрачност, както и свободна и лоялна конкуренция, са били нарушени. По този начин е имало облага за конкретни дружества, смята прокурора, а съда се съгласява.

Тримата ще трябва да заплатят разноските по делото, а защитниците им бяха категорични, че ще обжалват присъдите пред Апелативния съд.

“Не съм осъден на затвор, моля информирайте коректно публиката – това е решение на първа инстанция. Сигурен съм, че Апелативния съд ще отхвърли тези несериозни обвинения”, коментира пред репортери видимо изнервения Антон Гинев.

Той бе обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за Национална компания "Железопътна инфраструктура" и ДП ТСВ (подразделение Горна Оряховица) в размер на 4 240 356 лв.

Дружествата, с които били сключени договорите - "Розалия ММ" ЕООД, "Триумф" ЕООД, "Енерджи груп 2003" ЕООД, "Строителство и инвестиции" ЕООД не изпълнили дейностите, за които са наети на обектите. Въпреки това средствата по договорите в размер на 4 240 356,46 лв. били своевременно изплатени. Като основание за плащанията са послужили документи с невярно съдържание, както и неистински документи.

След привличането му като обвиняем през юни 2016 г. Антон Гинев подаде оставка от поста заместник-министър на транспорта и беше освободен тутакси от министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът още тогава настоя прокуратурата да го разследва и ако има нарушения, да бъде внесен обвинителен акт.