Зам.-министър става шеф на КЕВР

Общество
20:20 - 26 Януари 2022
7136
Зам.-министър става шеф на КЕВР

Зам.-министърът на Станислав Тодоров е предложението за председател на КЕВР от „Продължаваме промяната”.

Той бе назначен от премиера Кирил Петков за четвърти зам. на енергетиката на 19 януари. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, както и Международно търговско право в Централноевропейския университет в Будапеща, съобщи „Капитал“.

Има 9 г. мениджърски опит в енергетиката по време на работата си в „AES Марица Изток 1”, допълва 24 часа.

В търговския регистър името му излиза в компанията “Ей И Ес Юръп Сървисис”, компания, която осигурява финансови, правни и услуги в областта на човешките ресурси на групата “Ей И Ес”. През последните години е ръководил отдели за търговски договори, доставки и логистика в частния сектор. Името на Тодоров се свързва в политиката и с “Да, България” в предишен период.

Васил Щонов, който беше най-споменавания кандидат за председател на КЕВР, остава в наздора на Българската банка за развитие, вероятно по искане на премиера Кирил Петков.

Кандидатурата за втори член на КЕВР е на Благой Голубарев, предложен от „Има такъв народ”. Тя бе потвърдена от енергийния експерт на партията Иван Хиновски.

В сряда енергийната комисия прие с мнозинство на второ четене промените в Закона за енергетиката, внесени от управляващите. Те предвиждат свиване на членовете на КЕВР от 9 на 5 души, разширяване на критериите за хората, които кандидатстват за нейни членове, предсрочно прекратяване на мандатите на икономиста и юриста в комисията, както и жребий кой още да бъде освободен.